LOGO HLBS3

 

Horváth Csaba Memorial Laboratory of Bioseparation Sciences

''Lasciate Ogni Speranza O'voi Che Entrate Senza Risultati''

(Csaba Horváth)

H Cs utolso fenykep v2

PhD téma 7

kiíró: Pannon Egyetem
biológiai tudományok
Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola 

Témavezető: Guttman András
Helyszín: Horváth Csaba Memorial Laboratory of Bioseparation Sciences


A kutatási téma leírása:

Az aminosavak (amino-karbonsavak) a földi élet olyan alapvető építőkövei, melyek az élő szervezetek metabolikus folyamatai mellett abiotikus reakciók során is létrejöhetnek. Fontos tulajdonságuk, hogy a glicin kivételével optikailag aktívak, így enantiomerjeik azonos mértékben, de ellentétes irányban képesek elforgatni a lineárisan polározott fény rezgési síkját. Ezen molekulák biotikus vagy abiotikus eredetének megállapításához fontos azok királis eloszlását megfigyelni, melyek az életre jellemző, egyedi mintázat azonosítására szolgálhatnak (L/D aminosavak aránya). A kutatási projekt során kulcsfontosságú a kozmikus körülmények - például a kozmikus sugárzás, napszél tevékenységek – ezen molekulákra gyakorolt hatásának modellezése, annak megállapítására, hogy ezek a tényezők mennyiben változtathatják meg az analizált aminosavak enantiomer eloszlását.
A PhD munka célja kozmikus körülmények modellezése korpuszkuláris és hullámtermészetű sugárzás típusok alkalmazásával és annak vizsgálata, hogy ezek milyen hatással vannak a különböző hordozókon, pl szimulált Mars talaj, jég, stb, adszorbeálódott aminosavak enantiomer eloszlására.
A kísérletek során az Atomki-val kollaborációban két különböző típusú ionizáló sugárforrás alkalmazása tervezett a világűrben mérhető kozmikus sugárzás szimulálására: 1) korpuszkuláris (elsősorban proton), valamint, 2) hullámtermészetű sugárzás (röntgen-forrás) használatával. A királis aminosav analízist kapilláris elektroforézissel kívánjuk végezni lézer indukált fluoreszcens detektálással, hogy meghatározható legyen a szimulált sugárzástípusok hatása az aminosavak enantiomer eloszlására.

 

Megjegyzés:

A pozíció betöltéséhez nem szükséges előzetes jártasság a kapilláris elektroforézis módszerekben ugyanakkor a jelölttel szemben elvárás a kiemelkedő űrkutatás iránti érdeklődés. Preferáltan vegyészmérnök vagy hasonló végzettségű jelölteket keresünk.


előírt nyelvtudás: angol

felvehető hallgatók száma: 2

jelentkezéssel kapcsolatos részletek: jarvasgKUKACgmail.com, +36-20-541-9492